Mitä maksaa kilo maksaa

Sairaudet ja sosiaaliset ongelmat ne vasta kalliiksi tuleekin yhteiskunnalle. Siksi niitä pitäisi ehkäistä tehokkaasti. Sote-uudistuksen yksi tavoitteista oli juurikin kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Sitä kohti meidän on syytä mennä.

THL:n sivustolta löytyy paljon mielenkiintoista faktaa sairauksien ja syrjäytymisen aiheuttamista kustannuksista ja esiintyvyydestä. Sen lisäksi on tullut tehtyä hakuja asiasta muutakin kautta. Tässäpä muutama esimerkki monien joukosta;

  • Alkoholin suurkuluttajia Suomessa arvioidaan olevan noin 500000
  • Alkoholin suurkulutus aiheuttaa paljon harmia, sairauksia ja sosiaalisia ongelmia. Hintalappu on suuri
  • Yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle noin miljoona euroa eläkeikään mennessä
  • Huostaanotetun lapsen laitoshoito maksaa noin 110000 e vuodessa
  • Haimatulehduksen hoito maksaa noin 30000 e. Olen työskennellyt vuosia Meilahden päivystyksessä, jossa näiden hoito Uudellamaalla aloitetaan. Suurin osa sairastuneista on alkoholisoituneita ja vaiva ei ole harvinainen. Kun edes puolet näistä saisi ehkäisyä, säästöä tulisi valtavasti.
  • Jos koko väestön terveys ja hyvinvointi saataisiin samalle tasolle kun se on nyt korkeasti koulutetuilla, säästöä syntyisi yli miljardi euroa.
  • VTT:n ja Vaasan yliopiston yhteisessä tutkimuksessa todetaan diabeteksen ja siihen liittyvien kustannusten lisääntyvän nopeaan tahtiin. Tehokas kakkostyypin diabeteksen ehkäisy voisi kasvattaa Suomen bruttokansantuotetta jopa 2 miljardilla eurolla ja lisätä työllisyyttä 31000 henkilötyövuodella.
  • Työpaikkaliikuntaan panostaminen tulee takaisin työnantajalle 1,5-5,5 kertaisena.
  • Euroopan unionin alueella sydän- ja verisuonisairauksien arvioidaan aiheuttavan vuosittain 169 miljardin euron kulut.

Loppuvuodesta esitettiin erinäisiä leikkauslistojen opposition taholta. Valitettavasti nämä leikkaukset kohdistuvat juurikin pienituloisiin ja heikommassa asemassa oleviin, mikä voi johtaa mm sosiaalisten ongelmien kasvuun.

Ehkäistään tehokkaasti kalliita kansansairauksia. Pidetään huolta meidän lapsista ja nuorista. Huolehditaan hyvin ikääntyneistä. Lisätään työhyvinvointia. Näillä saamme muhkeat rahavirrat hoitamaan syntynyttä kriisien aiheuttamaa hoitovelkaa ja valtion velkaa. Bonuksena saadaan joukkoomme paremmin voivia kansalaisia.

Kommentit

Jätä kommentti