Ajatuksia työmarkkinoilta

Kainuussa lama-ajan nuoruuden viettäneellä on edelleen vaikeuksia ymmärtää, miten ollaan nyt tilanteessa, että osaavasta työvoimasta on huutava pula. Mutta siinä tilanteessa todella ollaan. Ja veikkaanpa, että ne yritykset, jotka ymmärtävät huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista, kilpailukykyisestä palkkauksesta sekä uralla kehittymisestä, ovat tässä tilanteessa voittajia.

Työelämä on ollut minulle päättäjänä vahvasti esillä viime viikkoina. Kuhmon kaupungille kävi esittäytymässä Riveria koulutuspalvelvelut, jotka rekrytoi, opastaa ja kielikouluttaa meille työvoimaa ulkomailta. Tämä vaikuttaa olevan vahvasti kasvava alue. Ja mikäpä siinä, kuhan vaan pidetään huoli, että myös ulkomailta tuleville taataan samat oikeudet ja palkkaus työpaikoilla kuin on myös meillä suomalaisilla.

Maahanmuuttoviraston kanssa tätä myös käytiin läpi. Ei meille Suomeen ole kovinkaan helppo tulla työn perässä, meillä on haasteellinen kieli, aika usein kurja suhtautuminen ihmisten erilaiseen taustaan, puolisolle ja lapsille haasteellinen löytää sopivaa työtä ja ehkäpä kansainvälistä koulua. Tässä meillä olisi paljon petrattavaa.

Aika moneen työhön jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa vaaditaan vahvaa osaamista, jopa korkeakoulututkintoa. Tämän osalta toivoisi jatkossa tapahtuvan entistä vahvempaa tienraivaamista siihen suuntaan, että myös sitä korkeakoulutusta on mahdollista hankkia useita eri väyliä pitkin. Esimerkiksi täällä Kainuussa asuvat joutuvat varsin usein muuttamaan esimerkiksi Kuopioon tai Ouluun, mikäli haluavat yliopistotutkinnon. Tähän olisi varmasti löydettävissä vaihtoehtoisia tapoja opiskella. Tästä oiva esimerkki on koronan alkuaikoina tapahtunut muutos yliopistojen toiminnassa, silloin oli ihan ok suorittaa opintoja kotipaikkskunnalta käsin. Tätä tulee kehittää, eikä ottaa takapakkia.

Palaan vielä hetken taaksepäin, eli taannoiseen hoitoalan työtaisteluun. Se äityi turhan rumaksi. Ollaan hiljalleen niin tiukassa tilanteessa työvoiman saatavuuden kanssa, että uskoisin työmarkkinatilanteen hoitavan myös hoitajien palkkausta, työoloja ja uralla etenemisen mahdollisuuksia. Huomenna Kainuun hyvinvointialue järjestää meille päättäjille kokopäiväisen tilaisuuden liittyen siihen, että Kainuun hyvinvointialue haluaa olla aidosti hyvä työnantaja. Olen erittäin tyytyväinen, että tämä aihe koetaan meillä tärkeäksi. Aion osallistua päivään suurella innolla.

Kommentit

Jätä kommentti