Antti Rinne vierailulla Kainuussa

Eduskunnan varapuhemies Antti Rinne ilahdutti meitä vierailullaan Kainuussa 27.11.2022-28.11.2022. Olin Antin mukana koko Kainuun kierroksen ajan ja tähän kierrokseen mahtui monen monta erilaista kohdetta. Kierroksen aikana tavattiin paljon ihmisiä ja syntyi runsaasti keskustelua. Viesti Kainuun eri kolkista oli jokseenkin sama; meillä on täällä ideoita ja yritystä, mutta saavutettavuus ja osaavan työvoiman saatavuus aiheuttaa vakavia haasteita toimintaamme. Antti antoi meille paljon vahvoja linjauksia demareiden valtakunnan poliittisista linjauksista ja niiden takana on minunkin helppo seisoa.

Kierros alkoi Sotkamosta sunnuntai-iltana. Paikalla oli demareita ympäri Kainuuta sekä kunnanjohtaja. Saimme informaatiota tämän hetken polttavista poliittisista aiheista, kuluneen vaalikauden onnistumisista ja tulevaisuuden haasteista.

Kierros jatkui maanantaina Kuhmosta, jossa oli aamulla yleisötilaisuus aamukahvin merkeissä ja tämän jälkeen lounastimme Kuhmon kaupungin edustajien ja yrittäjien kanssa. Kuhmossa tuotiin esille matkailun näkökulmasta haastetta saavutettavuuden suhteen; meillä olisi erinomaiset matkailukohteet, mutta niiden saavutettavuus on kehno huonosti toteutuvien liikenneyhteyksien vuoksi. Esimerkiksi lentoliikenteen tulisi olla vakaammalla pohjalla. Puuteollisuus ilmaisi huoliaan mm lainsäädännön suhteen. Toin esille huoleni terveyskeskuksen huonosta kunnosta ja uuden soteaseman rakentamisen haasteista.

Kuhmosta siirryimme Terrafamen kaivokselle, jossa saimme hyvän esittelyn kaivoksen monipuolisesta toiminnasta. Terrafame on Kainuussa vahva työllistäjä. Keskustelua heräsi mm kaivoslaista.

Päivän viimeiset kohteet olivat Kajaanissa, jossa oli ensin mukava yleisötilaisuus Terveysmetsässä ja sen jälkeen soten, oppilaitosten sekä ELY:n kuuleminen keskussairaalalla. Huoli oli suuri osaavan henkilökunnan saatavuudesta.

Sotepalveluiden suuntaaminen ennaltaehkäisevään suuntaan oli vahvasti esillä. Sosiaali-ja terveysalalla riivaa osaajapula ja talous vaatii kulujen pienentämäistä. Tähän lääkkeenä demareilla on nimenomaan ennaltaehkäisevään työhön panostaminen, sillä esimerkiksi diabetesliitolta löytyy laskelmat, miten suuret säästöt tulee, jos pystytään ehkäisemään esimerkiksi 20 % diabeteksen puhkeamisista. Summat ovat valtavat. Samoin mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy tuo valtavia säästöjä. Kun sairauksia saadaan ennaltaehkäistyä, vältytään myös kalliilta erikoissairaanhoidolta, mikä pahimmillaan sitoo esimerkiksi tehohoidossa massiivisen määrän henkilökuntaa yhden potilaan hoitoon.

Demareiden lääke talouden vakauttamiseen on nimenomaan panostaminen ennaltaehkäisevän työn tuomiin säästöihin, ei leikkauslistojen tekemiseen. Sillä näillä saadaan todella suuria säästöjä heikentämättä kenenkään palvelunsaatavuutta.

Lämmin kiitos Antille vierailusta. Näillä keskusteluille saaduilla eväillä on hyvä jatkaa poliittista toimintaa ja vaalityötä.

Kommentit

Jätä kommentti